Али Аксьоз – sozcu.com.tr / октомври 2013

Али Аксьоз, който играе баткото на Чаатай в много харесвания в момента „Medcezir“ говори за SÖZCÜ.

Срещаме се с Кенан от „Medcezir“ в Кадъкьой. С Али, който играе баткото на Яман (Чаатай Улусой) за сериала, ролята, за Чаатай и за писането, което всъщност истинската му работа.

ali-aksoz-42-ic

Като Кенан много ядосвате зрителите.
Всъщност до скоро зрителите обичаха Кенан Копер. Но сценаристите в каквато посока насочат образа, зрителите реагират спрямо това. Кенан започна да прави пакости и зрителите естествено му се ядосват. Кенан е непредсказуем.

Може ли да кажем за Кенан, че е психопат и човек, който винаги се замесва в неприятности?
Не искам да кажа за него, че е психопат, но е малко похарчен човек. Той е човек, който се е жертвал за майка си и обещаващият си по-малък брат Яман. Яман е младеж, който гледа към бъдещето с надежда, а Кенан е човек, който е доближил живота си до тъмната страна. Това е станало донякъде заради характера му, донякъде защото се е жертвал за майка си и за малкия си брат. Според мен Кенан е образа, чийто следваща стъпка зрителите следят с най-голям интерес. Защото е много трудно да се предвиди какво ще предприеме в следващия момент.

ali-aksoz-sli-2

Как се подготвяхте за тази роля?
За ролята на Кенан не съм се подготвял специално.

Защо?
Защото не мисля, че Кенан Копер е човек, различен от хората, които срещаме в ежедневието си. Има безброй младежи като Кенан Копер в реалния ни живот. Всеки от нас, независимо дали е беден или богат, е срещал хора като него. И аз познавам хора, като Кенан Копер, които са жертвали живота си за близките си.

В живота на Али Аксьоз има ли жертви, които е правил, както Кенан Копер?
Разбира се и в моя живот има периоди, в които съм правила жертви за хора, които обичам. По тази причина, образа на Кенан не ми е чужд. В Турция не е малък броя на хората, които правейки подобни жертви похарчват живота си. Кенан не е чужд образ за никого.

Какво е чувството да попаднеш в затвора, да си зад решетките .. дори и да е за роля?
Слава Богу, в реалния живот не съм влизал в затвора. Дори и да е само за роля, когато влезнеш там разбираш колко важно нещо е свободата.

ali-aksoz-sli-5

Получи ли се хубава енергия пред камерата между двама ви с Чаатай Улусой?
От първата серия на сериала между нас се получи атмосфера на батко и по-малък брат. И зрителите ни възприеха като братята Копер.

Познавахте ли се с Чаатай преди това?
Не се познавахме, за първи път се запознахме в този сериал. Много хубав човек, изключително топъл човек, професионалист, здраво стъпил на земята. Не видях в него и частица разглезеност, присъща на хората, постигнали слава на млада възраст.

Всъщност Вашата истинска работа е писането. През 2002 сте писали поредица за комедиите на Левент Кърджа.
По това време Левент Кърджа щеше да прави ТВ канал и за този канал работихме над оригинална комедийна драма. Канала не беше създаден и това, което направихме не видя бял свят.

Има ли точно определен сюжет, който искате да видите в сериал.
Фентъзи или научно-фантастичен сериал би се получил добре. Искам да продуцирам фантастичен сериал. Вече трябва да се откажем от историите за богатото момиче, което обеднява. Старите сюжети, които са се доказали и дават гаранции за успех, продължават да се експлоатират отново и отново. Не искат да рискуват. За да се случват в Турция добри неща, трябва да се рискува. С всичко трябва да се казва нещо ново. Никой не трябва да се страхува да поема рискове в името на изкуството.

По-трудно ли е писането на сатира?
Да, по-трудно е. Защото всички се натъжаваме от еднакви неща, но се смеем на различни. Гледната точка на всеки е различна. Някои имат грубо чувство за хумор, други по-тънко, обичат повече умело направена сатира.

Има ли проекти, които сте писали Вие?
Няма такива, които да са се реализирали, но имам готови сценарии. Струва ми се, че скоро някои от тях ще влезнат във филм. Пиша и роман.

ali-aksoz-sli

Видяхме Ви и в сериала „Galip Derviş“.
Енгин Гюнайдън е много талантлив и специален човек. Много съм щастлив, че макар и за една серия, играх с него в един сериал.

Снимахте се във филма „Dağ“, героят Ви се казваше Селчук. какво бихте искали да кажете за този филм?
Режисьора на филма Алпер Чаалар е мой стар приятел. Иска да играя във всеки негов филм. Поиска да играя в „Dağ“ и аз играх.

Имате ли нов проект за филм?
Има един филм, за който съм писал сценарий. Не искам да кажа за какво става въпрос, но е нещо, което досега не е разглеждано. Ще играем заедно с Бурхан Йочал.

Казват, че работата на сетовете на сериалите е много изтощителна…
Наистина сетовете са изтощителни за всички. Но точно това подхранва писането ми и ме прави щастлив.

Да поговорим ли за трудностите в писането на сценарии за сериали?
Не е лесна работа да построиш сюжета логично, да манипулираш добре със събитията. Най-малката грешка, с помощта на социалните мрежи, на мига се помества по медиите. Въпреки всичко, мога да напиша сценарий за сериал.

Когато пишете сценарий за сериал, бихте ли се допуснали продуцента или режисьора да се намесва в работата Ви?
Бих подкрепил логична, креативна намеса. Но извън това съм против всякаква намеса.

От сега нататък каква роля бихте искали да играете?
От сега нататък не искам да играя лош човек.

Превод: Ани