Лейля Лидия-InStyle/11-2015

С каквото и да се захване Лейля Лидия Туутлу, се справя успешно.
От 2009 година представя предаването HT Magazin по Habertürk TV, веднага след Karadayı се снима във филма Delibal в ролята на Фюсун, а сега излиза пред нас в образа на Из в „Любов под наем“. Знаем, че е учила в Консерваторията, но до сега нямахме шанса да чуем гласа й, благодарение на снимките ни и това стана. По обратния път към къщи намерихме отговор на въпроса защо не се занимава професионално с това. Туутлу е човек, който прави всичко с много страст, притежава онова рядко срещано качество на скромните хора спокойно да изчака да бъде забелязана, вместо сама да изтъква качествата си и по този начин да се концентрира върху всяка своя дейност. 

13_10_2015_instyle_0155-683x1024.jpg

Можете ли да ни разкажете за Delibal и за ролята на Фюсун, която пресъздавате във филма?

Фюсун е идеалистка и учи социология. Привърженик на републиката, по-малката от двете сестри в семейство от средната класа. Целта в живота й е да завърши училище с отличие. От една страна, след като приключи училище преподава английски език на социално слаби, а от друга – работи в кафене, за да си изкарва джобни пари. Толкова е заета, че няма гадже дори. Баръш е първата й любов. С тази връзка открива и опознава себе си. За първи път започва да си задава въпроси за живота си и се противопоставя на семейството си. Съзрява. С този мъж прави безумия/лудости, които не е правила, но от друга страна чувствата, които не може да опише, я плашат.

13_10_2015_instyle_0510-683x1024.jpg

Познавахте ли се преди това с Чаатай Улусой? Как постигнахте синхрон/хармония помежду си?

Не се познавахме, но мисля че постигнахме добър синхрон.

От това, което видяхме в трейлъра на филма, Улусой пресъздава ролята на човек с маниакална депресия. Как се подготвихте за ролята си?

Другото име на болестта е биполярно разстройство. Тоест екстремни промени в настроението. Много често пациентът не разбира за състоянието си и това затруднява положението. След като се договорихме за филма и преди да започна да създавам образа в главата си, детайлно проучих болестта. Опитах се да прочета много от написаното по темата за това как се отразяват на пациента както нещата, които сам е създал, така и хората, с които контактува. След това чрез разбирането на душевното състояние на Баръш, се опитах да реша как да пресъздам промените във Фюсун.

13_10_2015_instyle_0390-683x1024.jpg

Споделихте, че разбирате, че сериалът Karadayı, който вие наричате „Моята школа“, е хубав опит за вас. Какво мислите, че най-много допринесе за това?

Karadayı е първият ми дългосрочен проект. Работех с големи имена. Наистина бяхме като едно семейство и мисля, че и зрителят усети това.От гледна точка на актьорското майсторство беше един добър опит и ми даде много. Ако отново получа предложение за такъв проект, с радост ще играя.

Можете ли да разкажете за ролята си на Из в Kiralık Aşk?

Из е бившето гадже на Йомер. Казвайки бивше гадже, това е първата любов на Йомер, в миналото му заема важно и специално място.Планират заедно да учат в университет в чужбина, но след като губи майка си и баща си, Йомер решава да остане. Из не променя решението си и заминава за Италия, за да учи история на изкуството. Години по-късно Из се появява изненадващо на среща със съучениците от лицея.

13_10_2015_instyle_0290-683x1024.jpg

Според вас, вие с какво се различавате от другите актьори на вашата възраст?

Разбира се, че има успешни актьори на моята възраст. Смятам, че съм смела. Не се страхувам от промените. Мога да пробвам нови, различни роли.

Кой беше комплиментът, който получихте и харесахте във връзка с професията си?

Можеш да се справиш с всяка роля – тези коментари ме правят невероятно щастлива и ме мотивират.

Имахме шанса да чуем заедно Lovefool, която изпълнявате в Delibal. Как музиката влезе в живота ви и какво място заема тя сега в него?

Няколко години учих в Консерваторията, но после се отказах. Когато съм сама в къщи, пея песни като всеки друг (смее се.) Обичам да слушам музика. Музиката е нещо, от което никога не бих се отказала. Винаги казвам: „Ако не бях станал актриса, щях да се занимавам с музика“. Да пея на сцена ми е хоби. Ако имам време занапред, ще отделям такова и за това. Но нямам амбиция в тази насока. Само обичам – толкова. Във филма също пях и за мен беше голямо удоволствие.

Предимно каква музика слушате в къщи?

Специално в къщи обичам бавните парчета, като Pink Martini. Напоследък слушам Postmodern Jukebox.

Превод: Рени